Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

15 minut 2 porcje łatwy

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 100 g płatków jęczmiennych pełnoziarnistych
  • 1 laska cynamonu
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • spora szczypta cynamonu

Przygotowanie

Mleko doprowadź do wrzenia, dodaj płatki oraz laskę cynamonu i na małym ogniu gotuj około 5 minut, ciągle mieszając. W międzyczasie na nieprzywieralnej patelni rozpuść cukier i dodaj przekrojone wzdłuż banany. Smaż do momentu skarmelizowania cukru.

Po ugotowaniu mleka wyjmij cynamon, a zupę mleczną przelej do głębokich talerzy.

Dodaj do dania skarmelizowane banany i całość posyp mielonym cynamonem oraz posiekaną czekoladą.