Sałatka z pęczakiem – pełna witaminy C

40 minut 4 łatwy

Składniki

  • 200 g pęczaku (większa szklanka)
  • pół opakowania mrożonych brokułów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 6-8 średniej wielkości pieczarek
  • pół puszki kukurydzy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku gotujemy 3 szklanki lekko osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy do niej kaszę pęczak, opłukaną wcześniej na sitku. Mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy, a następnie gotujemy 15 minut, po czym odstawiamy z ognia na kolejne 10-15 minut, żeby kasza wchłonęła resztę wody. Dzięki temu zachowa więcej wartości odżywczych.

W międzyczasie nastawiamy wodę w drugim garnku i również ją lekko solimy. Gdy się zagotuje, wkładamy do niej mrożone różyczki brokułów. Gotujemy brokuły krótko, 3-4 minuty: mają być jędrne i chrupiące. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy do miękkości.

Paprykę myjemy, odkrawamy gniazda nasienne, a pozostałą część kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy, natkę drobno siekamy.

W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy 4 łyżki oleju z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy pęczak wchłonie już całą wodę, przekładamy go do miski sałatkowej, dodajemy sos i całość dokładnie mieszamy. Teraz wystarczy już dodać do kaszy wszystkie warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypać natką pietruszki.

Gotową sałatkę z pęczakiem podajemy jako pełne danie, np. na kolację, lub na obiad, jako dodatek do grillowanego kurczaka czy kotletów warzywnych.

Smacznego!