Płatki wieloziarniste
Jaglane, owsiane czy orkiszowe – świat płatków zbożowych jest znacznie bogatszy, niż te kilka klasycznych smaków. Na sklepowych półkach spotkać można coraz więcej płatkowych mieszanek, np. z dwóch ziaren. Warto po nie sięgać, by korzystać jednocześnie z rożnych smaków i wyższej, bo podwójnej, wartości odżywczej.
Czym są płatki wieloziarniste?
Płatki wieloziarniste to różnorakie mieszanki płatków zbożowych, występujących albo samodzielnie (np. mieszanka owsianych z orkiszowymi), albo w formie musli (np. orkiszowe + jaglane + dodatki owocowe). Takie zestawy można kupić już gotowe, można też przyrządzić w domu swój ulubiony mix – tu jednak warto pamiętać, by łączyć ze sobą płatki o zbliżonym czasie przyrządzania: tak, by ugotowały się później w jednym momencie.
Jakie moce mają płatki wieloziarniste?
Płatki wieloziarniste czerpią swoje moce prosto ze zbóż, z których powstały. Ich kaloryczność, indeks glikemiczny czy zawartość niektórych składników, mogą się różnić. Na szczęście wszystkie zbożowe płatki mają mocne cechy wspólne: błonnik, który reguluje trawienie, dobrą energię, płynącą prosto z węglowodanów, pakiet witamin z grupy B oraz mnóstwo cennych składników mineralnych, m.in. potas czy fosfor.
Kupując płatki wieloziarniste, czytajmy etykiety – mieszanki z dodatkami mogą mieć w składzie cukier lub orzechy, co eliminuje je z diety diabetyków oraz alergików.
Płatki wieloziarniste w kuchni
Podobnie jak wszelkie inne płatki, tak i wieloziarniste najlepiej smakują na śniadanie. Z mlekiem, mlekiem roślinnym, a nawet na wodzie – stanowią świetną bazę do pełnych mocy owsianek. Płatków warto używać także jako posypki (do różnych dań, w tym sałatek), sprawdzą się w wege kotletach, plackach oraz deserach.
Jak gotować płatki wieloziarniste?
Płatki wieloziarniste to mix różnych płatków, najlepiej więc skorzystać z instrukcji zamieszczonej na ich opakowaniu.