Płatki ryżowe

Płatki ryżowe

Płatki ryżowe to przykład na to, że kuchnia azjatycka miała się w Polsce nieźle nawet za czasów PRL. W Chinach znane od tysięcy lat, w Japonii jedzone na szczęście, kochane przez dorosłych i dzieci, pomagają lekko zacząć dzień. Poznajmy je bliżej!

Skąd się biorą płatki ryżowe?

Płatki ryżowe powstają z ziaren ryżu, poddanych łuskaniu, moczeniu, parowaniu, suszeniu, a następnie prasowanych. Nieduże, białe i twarde, po zagotowaniu miękną znacznie szybciej niż cały ryż. W Polsce dostać je można w wersji klasycznej i błyskawicznej, w Azji – w milionie różnych wariantów, w tym m.in. płatki zielone, z ryżu niedojrzałego. Płatki ryżowe znamy głównie z zupy mlecznej, warto jednak wyjść poza klasykę i wzbogacić je różnymi dodatkami.

Jakie moce kryją płatki ryżowe?

Płatki ryżowe nie bez powodu przewijają się przez jadłospisy w przedszkolach czy szpitalach. Są smaczną i niedrogą opcją na lekkostrawny posiłek, który nie obciąży układu pokarmowego, a doda niezbędnej energii. Można je serwować nawet małym dzieciom, a także seniorom i osobom cierpiącym na choroby żołądka.

Płatki ryżowe mają mało tłuszczu, co w połączeniu z niską kalorycznością sprawia, że warto po nie sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka kilo. Sprawdzą się w menu alergików, bo nie zawierają glutenu, a jednocześnie kryją w sobie różne cenne składniki. Płatki ryżowe to źródło witamin z grupy B, obniżającego ciśnienie potasu, wzmacniającego kości fosforu i chroniącego przed zmęczeniem żelaza.

Płatki ryżowe w zdrowej kuchni

Płatki ryżowe najlepiej znamy jako danie śniadaniowe, podawane po prostu na mleku. Smakują jednak nie tylko w  mlecznej zupie – gdy mleka dodamy do nich mniej, wyjdzie pyszna ryżanka, którą wystarczy polać miodem i wymieszać z owocami. Miękkie i lepkie po ugotowaniu, płatki ryżowe to fajna baza do puddingów. Odważnym polecamy je na sposób azjatycki, czyli w kleiku congee, gotowanym na wodzie, z dodatkiem grzybów, przypraw i sosu sojowego.

Jak gotować płatki ryżowe?

Na 1 szklankę płatków zagotuj 2 szklanki mleka lub wody. Wsyp płatki na gotujący się płyn i gotuj od kilku do kilkunastu minut, w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać.

Płatki ryżowe