Płatki pszenne

Płatki pszenne

Płatki pszenne to popularna przekąska śniadaniowa, prosto z polskich pól. Źródło wartościowych składników, smaku oraz energii, sprawdzą się w wielu pysznych połączeniach. Poznajmy bliżej płatki pszenne!

Jak powstają płatki pszenne?

Płatki pszenne powstają z ziaren pszenicy – jednego z najstarszych i najpopularniejszych zbóż na świecie. Aby z pszenicy uzyskać smaczne płatki, jej ziarna trzeba najpierw pozbawić łusek, a następnie sprasować. Ten prosty proces sprawia, że płatki pszenne zachowują wszystkie wartości odżywcze z pszenicznych ziaren. Płatki te lata temu wymyślili Amerykanie, pierwotnie jako środek wspomagający trawienie.

Jakie moce kryją płatki pszenne?

Płatki pszenne, jak wszystkie zbożowe produkty, są przede wszystkim źródłem dobrej energii. Szybko dają sytość i siłę na cały dzień, co czyni je dobrym wyborem na poranny posiłek. W płatkach pszennych znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, przydatne w walce ze złym cholesterolem. Oprócz tego mają sporo witamin z grupy B, a także witaminę C, D oraz E.

Zawarty w płatkach pszennych cynk pomoże wzmocnić naszą skórę i paznokcie; potas obniży ciśnienie, a fosfor wesprze układ kostny. Płatki te warto jeść także dla błonnika, bo żaden inny składnik tak doskonale nie reguluje trawienia.

Płatki pszenne na dzień dobry

Płatki pszenne najczęściej łączymy z jogurtem i mlekiem. Można z nich przyrządzać szereg smacznych potraw na śniadanie, gotując na mleku lub wodzie i łącząc z owocami, ziarnami, miodem. Płatki pszenne są składnikiem musli i granoli. Sprawdzają się w wypiekach, jako składnik chlebów, ciast oraz ciasteczek. Po zmieleniu zastąpią bułkę tartą w panierce do kotletów, zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich.

Jak gotować płatki pszenne?

Na 1 szklankę płatków zagotuj 2 szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas.

Płatki pszenne