Płatki jęczmienne
Płatki jęczmienne, podobnie jak jęczmienne kasze, to specjalność naszej części kontynentu. Niewielkie i delikatne, z lekko orzechową nutą, są prawdziwą kopalnią wartości odżywczych. Ich neutralny smak sprawia, że sprawdzą się w każdej kuchni. Poznajmy płatki jęczmienne!
Skąd się biorą płatki jęczmienne?
Płatki jęczmienne powstają z całych ziaren jęczmienia zwyczajnego. Zboże to, choć korzenie ma na Bliskim Wschodzie, dobrze czuje się także w niskich temperaturach. Z jęczmienia robi się pasze, piwo i szkocką whisky, ale w postaci płatków jest chyba najsmaczniejszy. A zanim jego ziarna zyskają jadalną formę, przechodzą obróbkę termiczną, krojenie i płatkowanie.
Ukryte moce płatków jęczmiennych
Płatki jęczmienne to odżywcza pierwsza liga. Są źródłem błonnika, który szybko daje sytość i reguluje pracę układu pokarmowego. Wyposażą nas w zestaw niezbędnych minerałów: zawierają potas, który wpływa na ciśnienie; miedź – ważną w profilaktyce osteoporozy; poprawiający koncentrację magnez oraz sód odpowiedzialny za prawidłową gospodarkę wodną.
Płatki jęczmienne warto jeść dla ładnych włosów i paznokci. Przydadzą się też tym, którzy muszą kontrolować cholesterol. Obecny w jęczmieniu beta-glukan korzystnie wpływa na nasz profil lipidowy, pomagając redukować poziom złego cholesterolu.
Płatki jęczmienne w kuchni
Płatki jęczmienne można jeść na wiele sposobów. Dodawane są do wypieków: bułek, chleba, ciast, babeczek i wszelkiego typu placków. Zmielone i wsypane do zupy czy sosu, pomogą je szybko zagęścić. Choć smaczne zarówno na słodko, jak też na wytrawnie, na polskie stoły najczęściej trafiają w duecie z nabiałem. Można z nich szybko upichcić klasyczną zupę na mleku lub podać na śniadanie w formie modnej owsianki.
Jak gotować płatki jęczmienne?
Płatki jęczmienne można jeść bez gotowania (tuż przed spożyciem wystarczy zalać gorącą wodą lub mlekiem). Jeśli chcesz z nich ugotować kremową owsiankę, na 1 szklankę płatków zagotuj 1 szklankę wody lub mleka. Gotuj 2 minuty, ciągle mieszając.