Płatki jaglane
Płatki jaglane to jedne z najzdrowszych zbożowych płatków. Kiedyś mało popularne, dziś podbijają kolejne serca oraz podniebienia. Są małe, żółte, chrupkie i delikatne: idealne na zdrowy początek dnia. Poznajmy je nieco bliżej!
Skąd się biorą płatki jaglane?
Płatki jaglane powstają z całych ziaren prosa, dawniej zwanego jagłami. Jagły jedzono chętnie już w czasach starożytności, a ich początki sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą. Zanim jednak z prosa powstaną charakterystyczne płatki, jego ziarna poddać trzeba zgnieceniu. Prosty proces produkcji wychodzi im na korzyść – nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych.
Płatki jaglane na zdrowie
Mało które płatki mają tyle mocy, co jaglane. Znajdziemy w nich cały pakiet witamin z grupy B, a także witaminę E, zwaną witaminą młodości. Warto je też spożywać dla ładnych paznokci i włosów, które widocznie wzmocni zawarta w jagłach krzemionka.
Płatki jaglane są dobre dla sercowców, ze względu na potas regulujący ciśnienie. Sięgajmy po nie częściej w trudnych momentach życia, aby pozyskać tryptofan, przekształcany później w serotoninę (hormon szczęścia). W płatkach jaglanych obecny jest też magnez, pomocny przy zmęczeniu i braku koncentracji, jak również dużo białka oraz węglowodanów, przy jednoczesnym braku glutenu.
Pyszne pomysły na płatki jaglane
Jak każde płatki, tak i jaglane to smaczna podstawa zdrowego śniadania. Można je jeść na surowo, dodane do jogurtu, a także jako jaglankę, wzbogaconą ulubionymi owocami, pestkami czy orzechami. Płatki jaglane polubią amatorzy koktajli. Zmiksowane z mlekiem oraz owocami stworzą treściwy posiłek w wygodnej, płynnej formie. To jednak jeszcze nie koniec jaglanych inspiracji! Płatki jaglane sprawdzą się jako bezglutenowa panierka, a także składnik placków, puddingów, gofrów czy dietetycznych batonów.
Jak gotować płatki jaglane?
Płatki jaglane można jeść bez gotowania albo tuż przed spożyciem zalać wodą lub mlekiem. Jeśli chcesz z nich ugotować kremową jaglankę, zalej pół szklanki płatków 2 szklankami wody lub mleka i gotuj 10-12 minut na małym ogniu, często mieszając.