Płatki gryczane
Płatki gryczane coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Podobno smaczniejsze niż gryczana kasza, delikatniejsze w smaku, lecz tą samą orzechową nutą, są warte spróbowania, a nawet pokochania. Poznajmy płatki gryczane!
Jak powstają płatki gryczane?
Płatki gryczane powstają z nasion gryki zwyczajnej. To roślina znana od tysięcy lat, popularna i wielofunkcyjna. Z gryki oprócz kaszy i płatków robi się mąkę, a także miód o wyrazistym smaku. Aby powstały płatki gryczane, ziarna gryki (a właściwie jej owoce) poddać trzeba prażeniu, łuskaniu i spłaszczeniu. W sklepach znajdziemy płatki gryczane zwykłe, a także płatki prażone oraz błyskawiczne.
Ukryte moce płatków gryczanych
Podobnie jak kasza gryczana, płatki gryczane należą do najzdrowszych i najmniej przetworzonych produktów zbożowych. Oprócz węglowodanów, podobnie jak inne płatki, zawierają dobrze zbilansowane białko. Płatki gryczane to także źródło składników mineralnych, na czele z magnezem (chroniącym przed przemęczeniem) oraz żelazem (regenerującym tkanki).
Płatki gryczane mogą pochwalić się solidną zawartością polifenoli, witamin z grupy B oraz witaminy E, zwanej witaminą młodości. Są całkowicie bezglutenowe, dzięki czemu docenią je osoby z nietolerujące tego składnika.
Płatki gryczane na każdy posiłek
Płatki gryczane znane są głównie z dań śniadaniowych. Można z nich przyrządzić smaczną i energetyczną gryczankę. Ich orzechowy smak świetnie komponuje się z owocami, dobrze współgra też z czekoladą czy cynamonem. Płatki gryczane sprawdzą się jako składnik granoli, dodatek do musli, ciastek oraz innych deserów. Niektórzy stosują go do wypieku chleba i ciast, aby poprawić ich strukturę. Miłośnicy koktajli powinni spróbować płatków gryczanych w zielonym smoothie.
Jak gotować płatki gryczane?
Na 1 szklankę płatków zagotuj 2 szklanki mleka lub wody. Płatki gotuj około minuty na małym ogniu pod przykryciem.