Kasza pszenna
Kasza pszenna znana jest w Polsce już od średniowiecza. Choć kategoria kasz pszennych obejmuje też bulgur, kuskus i mannę, pod nazwą „pszenna” spotkać można w sklepach odrębny rodzaj kaszy, po prostu… pszennej. Poznajmy ją bliżej!
Czym jest kasza pszenna?
Kasza pszenna to produkt z całych ziaren pszenicy – najpopularniejszego i uniwersalnego zboża. Smaczna, lekko słodkawa, jest też wartościowa odżywczo dzięki niskiemu przetworzeniu. Ziarna kaszy pszennej, które trafiają na nasze stoły, zawierają zdrowe otręby. Warto po nie sięgać z powodów dietetycznych, a także dla ciekawych możliwości kulinarnych.
Jakie moce kryje kasza pszenna?
Kasza pszenna to wartościowe źródło węglowodanów. Szybko syci, daje energię na cały dzień, a zawarta w niej skrobia (tzw. oporna), wolniej podnosi poziom cukru we krwi. Jak w każdej kaszy, tak i w pszennej znajdziemy całą paletę minerałów: żelaza, które regeneruje tkanki; ważnych dla kości fosforu i wapnia; magnezu dla zmęczonych i zestresowanych; cynku dla zdrowej skóry i paznokci.
Kaszę pszenną z pełnych ziaren warto włączyć do diety w profilaktyce chorób serca. Dzięki sterolom roślinnym kasza ta pomaga walczyć ze złym cholesterolem, a dzięki betainie działa przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo kasza pszenna może pochwalić się witaminami z grupy B, a także C i E – ważnymi antyoksydantami.
Kasza nie tylko od święta
Pełnoziarnista kasza pszenna zwykle trafia na nasze stoły w święta, jako składnik wigilijnej kutii. Jednak na co dzień również warto dać jej szansę: kasza pszenna współgra z różnymi smakami, nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Sprawdza się m.in. w kaszotto, farszach, treściwych sałatkach, a także jako klasyczny dodatek do sosów oraz gulaszy. Dobra na zimno, pyszna na ciepło, szybko zniknie z talerza nawet polana łyżką oleju.
Jak gotować kaszę pszenną?
Na 1 szklankę kaszy zagotuj 2-3 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, w zależności od preferencji. Przed gotowaniem przepłucz kaszę pod bieżącą wodą.