Kasza orkiszowa
Kasza orkiszowa nie jest w Polsce zbyt dobrze znana, lecz na pewno poznania warta. Spożywana od czasów prehistorycznych, w kolejnych epokach trafiała na talerze wojowników, mędrców i możnych tego świata. Dowiedzmy się o niej więcej!
Skąd pochodzi kasza orkiszowa?
Kasza orkiszowa to nic innego, jak rozdrobnione nasiona orkiszu – dawnego i nieco zapomnianego gatunku pszenicy. Zboże, z którego powstała, cenili starożytni gladiatorzy, twierdząc, że daje im siłę do walki. Orkisz doceniano też w średniowieczu: św. Hildegarda z Bingen pisała, że kto go jada, ten ma mocne ciało, swobodny umysł i cieszy się pogodą ducha.
Jakie moce kryje kasza orkiszowa?
Kasza orkiszowa daje energię płynącą z wartościowych węglowodanów. Jednocześnie kaloryczna oraz lekkostrawna, sprawdzi się w diecie osób nabierających sił po chorobie. Oprócz tego, że wzmacnia, działa odtruwająco. Wolno podnosi poziom cukru we krwi, ma bowiem niski indeks glikemiczny, na poziomie 45.
Kasza orkiszowa to cenne źródło białka i kwasu krzemowego, który wzmacnia paznokcie i włosy. Ma w sobie witaminy z grupy B, witaminę A, D oraz E, a także cały wachlarz minerałów, z fosforem i magnezem na czele. Warto kaszę orkiszową jeść w ramach profilaktyki depresji, dla poprawy nastroju, pamięci i ogólnego wzmocnienia układu nerwowego.
Kasza gladiatorów w polskiej kuchni
Z kaszy orkiszowej upichcić można dania na każdy posiłek. W wariancie śniadaniowym dobrze smakuje z mlekiem, owocami oraz orzechami. Na obiad wystarczy podać ją zamiast ziemniaków, a gdy mamy więcej czasu – ulepić z niej kotleciki lub placki, ugotować kaszotto albo curry, czy po prostu nafaszerować nią cukinię. A jeśli ktoś szuka jeszcze bardziej nietypowych rozwiązań, niech z kaszy orkiszowej zrobi wegański tatar.
Jak gotować kaszę orkiszową?
Na 1 szklankę kaszy zagotuj 2 szklanki wody. Gotuj kaszę pod przykryciem od 15 do 30 minut, w zależności od tego, jaką chcesz uzyskać konsystencję. Podczas gotowania nie mieszaj kaszy, a przed gotowaniem przepłucz ją porządnie na sitku.