Kasza manna
Kasza manna z sokiem od pokoleń stanowi pozycję obowiązkową w przedszkolnym menu. Mało kto próbował jej w innej konfiguracji i mało kto wie, że manna to prawdziwy ocean kulinarnych możliwości. Odkryjmy ją na nowo!
Skąd się bierze kasza manna?
Kasza manna powstaje z pszenicy zwyczajnej. Zanim pszenica zamieni się w sypkie, białe ziarenka, musi zostać oczyszczona i drobno przemielona. Zwana także grysikiem, kasza manna występuje w postaci klasycznej oraz błyskawicznej (tę poddaje się jeszcze obróbce termicznej). W sklepach można trafić na kaszę manną z dodatkami smakowymi, mannę orkiszową, a także razową.
Kasza manna dla zdrowia
Kaszę mannę wyróżnia lekkostrawność. To właśnie dzięki niej manna tak często serwowana jest osobom po operacjach czy cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Jest jedną z bardziej kalorycznych kasz, przez co sprawdza się świetnie w diecie dzieci, zwłaszcza, że ma też lekko słodkawy smak.
Jako jedna z nielicznych kasz, manna może pochwalić się wysoką zawartością jodu. Jod wspiera prawidłową pracę tarczycy, a pośrednio wpływa na pracę nerek, serca i układu nerwowego. Warto też sięgać po kaszę mannę dla witamin z grupy B, składników mineralnych (fosfor, miedź, żelazo) oraz błonnika, który sprawia, że szybciej osiągamy sytość.
Kasza dla małych i dużych
Każda mama wie, że z kaszy manny da się szybko wyczarować wartościowy posiłek dla dzieci. W bardziej dorosłej kuchni manna świetnie sprawdza się w zupach, zarówno tych na mleku, jak i warzywnych. Można ulepić z niej knedle, przygotować kisiel, a nawet zrobić panna cottę. Wegetarianie pieką z manną jarskie pasztety oraz bezmięsne burgery. Kasza manna ma też pewne właściwości magiczne: ekspresowo zagęszcza zbyt rzadkie farsze i ciasta.
Jak gotować kaszę mannę?
Na 1 szklankę kaszy zagotuj 3 szklanki wody lub mleka. Wsyp kaszę na gotującą się wodę lub mleko, zamieszaj intensywnie, by rozbić grudki, gotuj 1 do 3 minut. Nie płucz kaszy manny przed gotowaniem, bo szybko nasiąka wodą.