Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana największą miłością darzona jest w Meksyku i na południu Europy. Współgra świetnie z każdym smakiem, lubi przyjmować różne postaci, a po ugotowaniu daje się nawet pokroić. Poznajmy bliżej tę nietypową kaszę!

Skąd się bierze kasza kukurydziana?

Kasza kukurydziana powstaje z ziaren kukurydzy: obłuskanych i połamanych na drobne, żółte kawałeczki. Bywa nazywana polentą – tak ochrzcili ją Włosi, którzy w temacie dań z kaszy kukurydzianej nie mają sobie równych. Kaszę tę łatwo spotkać w sklepach ze zdrową żywnością i na stoiskach z produktami bez glutenu. Nie trzeba jednak być na specjalnej diecie, by docenić jej smak oraz nader szerokie walory kulinarne.

Moce ukryte w kaszy kukurydzianej

Jak każda kasza, kukurydziana to cenne źródło błonnika i białka. Jednak białko, które zawiera, jest wyjątkowe – nie powoduje alergii, przez co kaszą kukurydzianą mogą zajadać się do woli osoby nietolerujące glutenu. Docenią ją też wszyscy ci, którzy muszą być na diecie lekkostrawnej oraz mamy szukające pomysłów na lekkie posiłki dla swoich pociech.

Dzięki zawartej w niej witaminie E,  kasza kukurydziana wpływa m.in. na wygląd naszej skóry. Obecny w niej selen wspiera odporność, a luteina chroni wzrok przed wolnymi rodnikami. W kaszy kukurydzianej znajdziemy też witaminy z grupy B i beta-karoten, z którego organizm wytwarza witaminę A.

Kasza pełna niespodzianek

Kasza kukurydziana świetnie smakuje na sposób włoski: ugotowana, pokrojona i polana sosem. Można ją też zapiekać w towarzystwie warzyw, posypaną dobrym serem. Ale to nie koniec pomysłów na kaszę kukurydzianą: ugotowana na mleku to pyszna baza do deserów (wystarczy dodać orzechy, owoce, miód), ciast (bezglutenowy sernik) czy zdrowych śniadań na słodko. Kaszę kukurydzianą polecamy również amatorom placków, racuchów i kopytek – spróbujcie jej koniecznie w takiej właśnie formie.

Jak gotować kaszę kukurydzianą?

Na szklankę kaszy kukurydzianej przygotuj 3-4 szklanki wody lub mleka. Zalej kaszę płynem, zagotuj, zostaw na ogniu na 20 do 30 minut: im dłużej będziesz gotować, tym więcej płynu kasza wchłonie i zyska konsystencję stałą. Po ostygnięciu pokrój kaszę w kawałki.

Kasza kukurydziana