Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to jeden z polskich smaków dzieciństwa. Zna ją doskonale każdy mieszkaniec tej części Europy – jęczmienna jest naszą regionalną specjalnością, nieodzownym składnikiem krupniku, a także prawdziwą odżywczą bombą. Poznajmy kaszę jęczmienną z jej najlepszych stron!

Skąd się bierze kasza jęczmienna?

Kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia zwyczajnego. To zboże świetnie przystosowane do chłodu, a także wielozadaniowe: oprócz kasz, robi się z niego pasze oraz słód do produkcji piwa. Aby z jęczmienia uzyskać kaszę, jego ziarna trzeba poddać czyszczeniu i łuskaniu. Następnie, po ich pokrojeniu, uzyskamy kaszę wiejską, zwaną też łamaną. Gdy łamane ziarno dodatkowo wypolerujemy, powstanie kasza mazurska (perłowa).

Ukryte moce kaszy jęczmiennej

Pod względem odżywczym kasza jęczmienna należy do elity. Jak wszystkie kasze jest źródłem błonnika. Jak wiele innych kasz zawiera potas (regulujący ciśnienie), fosfor (ważny dla zdrowych kości), magnez (przydatny przy zmęczeniu) i cynk (wzmacniający odporność). Dodatkowo jednak w kaszy jęczmiennej znajdziemy prawdziwy hit: beta-glukan, który obniża cholesterol!

Kasza jęczmienna przyda się przy chorobach pęcherza, jako że jest moczopędna. Szybko syci, więc docenią ją aktywni. Powinni jeść ją także esteci, bo wzmacnia włosy i paznokcie. Kasza jęczmienna sprawdzi się też w wielu innych sytuacjach, ma bowiem działanie lekko chłodzące, odświeżające oraz krwiotwórcze.

Zwyczajna niezwyczajna

Kaszę jęczmienną można spożywać na milion sposobów, choć niektórzy twierdzą, że najlepiej smakuje wyjadana prosto z garnka. Jest doskonała jako farsz: od gołąbków po sushi (albo raczej kashi). W tradycyjnej kuchni jęczmienną spotkać łatwo w zupach lub na sypko z jajkiem czy kawałkiem mięsa. Warto jednak pójść o krok dalej i spróbować jej w sałatkach czy placuszkach z warzywami.

Jak gotować kaszę jęczmienną?

Na 1 szklankę kaszy zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Kaszę wypłucz na sitku, wsyp na gotującą wodę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 min. Po ugotowaniu pozwól kaszy odstać pod przykryciem przez 15 minut.

Kasza jęczmienna